En Çok Kazanç Sağlayan Yazılım Dilleri

0
   Java programlama dili GitHub ekibine göre işverenler arasında en çok talep edilen programlama dilidir ve yazılım mühendisleri arasında da oldukça popülerdir. Yapılan araştırmalara göre java dilini bilmeyenler yazılım geliştiricisi olarak kabul edilmiyormuş. Java dili çoğunlukla bankacılık, akıllı telefon, oyun, sunucu gibi alanlarda kullanılıyor. Javanın en sık kullanıldığı alanlardan bir tanesi olan akıllı telefonlardır. Yaklaşık 3 milyar telefondaki birçok uygulama ve sistem Java ile yazılıyor. Java geliştiricileri ise yıllık ortalama 364 bin tl gibi bir meblağ kazanıyorlar.


   Python, 1991 yılında Guida Van Rossum tarafından geliştirilen oldukça eski bir dildir. İlk duyuruluşundan bu güne kadar popülerliğini yitirmeyen hatta tam tersi giderek daha da popüler hale gelen programlama dilleri arasındadır. Kolay ve anlaşılabilir söz dizimi ile programlamaya yeni başlayanların en çok tercih ettiği dillerdendir. Python, matematiksel hesaplamalar, veri analizi, web geliştirme ve makine öğrenimi gibi alanlarda kullanılır. Python yazılım geliştiricileri ise yıllık ortalama 441 bin tl kazanmaktadırlar.


   Ruby, 1995 yılında kullanıcılara sunulmuş nesneye yönelik, esnek ve dinamik bir programlama dilidir. Ruby’nin popülerliği 1995 yılından bu yana sürmektedir. Ruby programlama dili, xml programlama, web uygulamaları, yapay zeka destekli uygulamalar gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Ruby yazılım geliştiricileri yıllık ortalama 525 bin tl kazanmaktadırlar.


   Kotlin yazılım dili, JetBrains şirketinin programcıları tarafından geliştirilmiştir. Daha sonra bu yazılım dili android’in resmi geliştirme dili haline gelmiştir. Kotlin yazılım dilinin hızla popüler hale gelmesindeki en büyük etkenlerden bazıları anlaşılması kolay ve özlü söz dizimine sahip olması oluyor. Java ile tam uyumlu olması ve google tarafından da desteklenmesinden dolayı önü iyice açılmış bir yazılım dili haline gelmiştir. Dünya ortalamasına baktığımızda Kotlin yazılım geliştiricileri ortalama yıllık 400 bin tl kazanıyorlar.

   C# Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. En çokta windows işletim sistemlerine uygulama geliştirmek için kullanılır. C#’ın en avantajlı yanlarından biri de sadeliği ile uygulama ayrıntılarına değilde algoritmaya odaklanmayı sağlamasıdır. C#’ın günümüzdeki kullanım alanları da oldukça fazladır. Masaüstü uygulamalar, büyük web portalları, mobil oyunlar gibi oldukça fazla kullanım alanı mevcuttur. C# yazılım geliştiricilerinin yıllık ortalama aldığı maaş ise 413 bin Tl civarlarında.



   Go programlama dili günümüzde en çok para kazandıran dillerin başında geliyor. Google tarafından geliştirilen go yazılım dili kasım 2009’da tanıtıldı. Google mühendisleri bu dili tasarlarken mevcut yazılım dillerinin olumsuz yönlerini dikkate alarak tasarlamışlardır. Sunucu tarafındaki avantajları ve kolay öğrenilebiliyor olmasından dolayı go dili kısa süre içerisinde oldukça popüler olmayı başardı. Hatta birçok yazılım geliştiricisi Go dilini geleceğin sunucu dili olarak görüyor. Go dilini teknoloji devleri de kullanıyor. Facebook, Amazon, Google, Apple ve Twitter olmak üzere birçok teknoloji şirketi go dilini kullanıyor. Go dili yazılım geliştiricileri yıllık ortalama 550 bin ile 800 bin tl arasında gelir elde ediyor.


   Objective-c, C dilinin üzerine yazılmış nesne yönelimli bir dildir. 1980 Yılında Stepstone şirketinde geliştirilen bu programlama dili, C programlama dilinin söz dizimine benzer bir yapı kullanır. Objective-C, NeXT firmasınca 1988 yılında lisanslanmıştır. Objective-C, Apple ürünlerinin yazılımlarında sıklıkla kullanılan bir programlama dilidir. Objective-C ile uygulama geliştiren yazılım geliştiricileri ise yıllık ortalama olarak 434 bin Tl kazanmaktadırlar.

Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)